Περιοδικό “Men’sHealth”: Botox… κι όχι πια ιδρωμένα χέρια!
November 26, 2015
Περιοδικό “Men’sHealth”: Vaser Shape, νέα μέθοδος λιποδιάλυσης.
November 26, 2015

Περιοδικό “Κ” Καθημερινής: Προστασία στον ήλιο.

Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης γράφει για τα “μυστικά” της σωστής αντηλιακής προστασίας.

Τι να προσέξουμε και ποια λάθη να αποφύγουμε κατά την έκθεση μας στον ήλιο. Η βλαβερής υπεριώδης ακτινοβολία όχι μόνο ευθύνεται για τη φωτογήρανση του δέρματος αλλά μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο (μελάνωμα). Συμβάλλει στην ενεργοποίηση ελεύθερη ριζών και ενζύμων, που καταστρέφουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο – πρωτεΐνες που παρέχουν στο δέρμα ελαστικότητα και σφριγηλότητα. Για το ποια λάθη κάνουμε προκειμένου να αποκτήσουμε βαθύ μαύρισμα αλλά και για τη σωστή αντηλιακή προστασία απευθυνθήκαμε στον δερματολόγο κ. Στέλιο Αγγελίδη.

Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε; Το να μη βάζουμε αντηλιακό και να καθόμαστε υπό σκιά ή αν έχει συννεφιά, γιατί η βλαβερή ακτινοβολία υφίσταται ακόμα και με νεφελώδη ουρανό ή και σε σκιερά μέρη. Επίσης, τα προϊόντα για μαύρισμα χωρίς ήλιο σε καμία περίπτωση δεν προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Η δε αυξημένη ποσότητα μελανίνης προστατεύει μεν από το έγκαυμα, όχι όμως και από τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας, Τι αντηλιακό, όσο υψηλό δείκτη και αν έχει, χάνει τη δραστικότητά του με το νερό, τον ιδρώτα, τη θερμότητα και την τριβή. Συνεπώς πρέπει να ανανεώνεται συχνά όσο διαρκεί η έκθεση.

Η ομπρέλα για τον ήλιο παρέχει επαρκή προστασία; Συνιστά μια καλή λύση. Μελέτη δερματολόγων του Πανεπιστημίου της Ατλάντα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Dermatology, έδειξε ότι το παρασόλ, ειδικά αν είναι σκουρόχρωμο, μπλοκάρει το 77% έως το 90% της βλαβερής ακτινοβολίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν αποτελούσε απαραίτητο ανοιξιάτικο αξεσουάρ, ιδίως για των γυναικών. Βέβαια, δεν υποκαθιστά τη σημαντική προστασία που παρέχουν η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και η καθημερινή χρήση του σωστού αντηλιακού.

Πως επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία; Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας (11.00-16.00) και δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία περισσότερο από μία με δύο ώρες. Φοράμε μακρυμάνικο μπλουζάκι, καπέλο, γυαλιά ηλίου. Εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε όλε ς τις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, χωρίς να ξεχνάμε τα αυτιά, τα πέλματα, το λαιμό και τη μύτη. Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του κάθε δύο ώρες -καθώς και μετά το κολύμπι- ακόμα και αν είναι αδιάβροχο. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το αντηλιακό της προηγούμενης χρονιάς. Τέλος η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε τις ώρες έκθεσης στον ήλιο, αλλά ότι μειώνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η λογική έκθεση σε αυτόν.

Τι να προσέχουμε όταν επιλέγουμε αντηλιακό; Να παρέχει ευρεία και “ισόποση” προστασία από τις UVA (υπεριώδη Α) και UVB (υπεριώδη Β) ακτινοβολίες. Να έχει ενισχυμένη φωτοπροστασία (φίλτρα και αντιοξειδωτικοί παράγοντες), αλλά ελάχιστο αριθμό χημικών φίλτρων. Να διαθέτει μέγιστη φωτοσταθερότητα, καλλυντικές ιδιότητες, προστασία κατά των ελεύθερων ριζών και να είναι πολύ ανθεκτικό στο νερό. Επίσης να είναι χωρίς οινόπνευμα και paraben.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του ένθετου περιοδικού “Κ” της Καθημερινής.